Recept na vynikajúci čučoriedkový koláč
Podľa mňa najlepší kysnutý koláčik. Hustá, sladká posýpka musí byť!
Na cesto potrebujeme:
- 20 g droždie
- 60 g kryštálový cukor
- 300 g hladká múka
- 150 g mlieko
- 1 vanilkový cukor
- 1/2 lyžičky soli
- 1 vajce
- 50 g maslo
- 800 g čučoriedky
- maslo na vymastenie plechu
Na posýpku potrebujeme:
- 50 g polohrubá múka
- 50 g masla
- 50 práškový cukor
- 1 vanilkový cukor
Postup:
Z rozdrobeného droždia, lyžičky cukru, 2 lyžíc múky a 3 lyžíc mlieka vymiešame kvások a v teple ho necháme vzrásť. Do misy vsypeme zvyšnú múku a cukor. Pridáme vanilkový cukor, soľ, vajcia, vyrastený kvások a rozpustený tuk. Prilejeme zvyšné mlieko a vypracujeme vláčne cesto. V teple ho necháme vykysnúť, až zdvojnásobí objem, cca 1 hodinu. Klasický nízky plech vymastíme maslom a cesto za pomoci stierky alebo rúk rozotrieme rovnomerne po plechu. Posypeme čučoriedkami a posypeme posýpkou, ktorú si pripravíme jednoducho tak, že všetky ingrediencie na ňu určené, spracujeme prstami. Pečieme v trúbe na 200 stupňoch, cca 15 až 20 minút.
Tu sú všetky suroviny. A prečo dvojmo? Lebo koláčik je taký dobrý, že jeden bude v každej rodine málo!
Text a foto Bibiana Jacko